Advertenties

Is self-care eigenlijk #Selfindulgence? Dit is het nieuwe buzzword in the wellness wereld maar misschien hebben we dit wel naar excessieve hoogte gebracht….

selfindulgence 3

Je hoeft maar door social media feeds te scrollen om te zien hoe veelvuldig en werkelijk voor alles wij dit woord gebruiken.

Deze nieuwe term in self-care is een bijwoord geworden voor “treating yourself”. Of het nu gaat om een collega die zichzelf een “Netflix dagje” gunt of een vriendin die zichzelf voor het ontbijt “trakteert op cupcakes”, de toevoeging van #self-care na een schuldige Twitter bekentenis lift het van een self-indulgenge act naar een nobele daad van mindfulness.

D180E4A8-1F57-4B72-B31B-F2DE062D27F5-4237-000002BCF598FCCE

Er bestaat geen twijfel over het feit dat we allemaal de plicht hebben om onze behoeftes te vervullen. Juist als we onszelf gestresst, oververmoeid of gespannen voelen, lijkt het erop dat we ergens along the road, “self-care” hebben geaccepteerd als een catch-all term om een excuus te hebben voor selfishness.

The true meaning of self-care is a very deliberate and conscious decision to step back and engage in kindness to oneself, Says Dubai-based health psychologist Dr Melanie Schlatter.

Terwijl het eigenlijk allemaal draait om balans te vinden in ons leven.

We werken, studeren, voeden kinderen op, hebben een druk sociaal leven en vele verplichtingen die we moeten vervullen in ons dagelijks bestaan. Dus is het zeker belangrijk om af en toe “me-time, zelfliefde of self-care” in te lassen.

De verschuiving in de maatschappij om wellbeing te meten en te verbeteren ten opzichten van economische consumptie is belangrijk en positief. Maar met zoveel promotie van de social media hype over self-care activiteiten is het punt over balance misschien wel verloren gegaan.

Wanneer we spannende, moeilijke of soms zeer stressvolle gebeurtenissen trotseren dan zal ons brein altijd een excuus of reden zoeken om energie te sparen, niet te willen veranderen en zeker geen druk te willen uitvoeren op onszelf. Of zoals we vaak zeggen, stay where you are and that is in your comfort zone. Dus de self-care hype geeft ons een easy way out!

Echte self-care is noodzakelijk en vaak een bewuste keuze – het maakt dat je je goed voelt ontspant en het hersteld je energielevel. Authentieke self-care gaat altijd over het eindresultaat na een actie.

Denk hierbij aan Yoga en Sport, gezond eten, een hobby uitvoeren, uitwaaien op het strand, naar muziek luisteren of een heerlijke massage.

Self-care gaat dus over jou algehele wellbeing – niet om je happy te voelen in het moment.

C52DC32B-1040-4FC9-8738-DEC673427156-4237-000002BAFB5AF352

Selfindulgence daarentegen is een kort termijn gevoel van happiness, een hele doos chocola leegeten, dat extra glas bubbles nemen of toegeven aan al die yummie maar vette en te zoete voedingswaren geven je een goed gevoel voor het moment maar leveren niets op voor jou wellbeing op de lange termijn.

selfindulgence 2

Vind je het nog steeds moeilijk om de lijn tussen self-care en selfindulgence te bepalen? Dan is een goede test, om te bepalen of een activiteit een authentieke vorm van self-care is, om jezelf het volgende af te vragen;

De actie die ik doe geeft mij fysiek, mentaal en emotionele voldoening?

Weet wat jij nodig hebt om iets voor jezelf te doen en wat werkelijk voor jou werkt.

Self-care gaat over self-awareness!

Wat werkt voor jou?

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: